Vraag van een klant: ik ben net afgestudeerd en op zoek naar een leven waarbij mijn werk geen werk is. Ik wil opstaan met het idee dat ik weer lekker bezig ga zijn, niet dat ik puur moet werken om te kunnen leven, zoals nu het geval is. Deze instelling leidt (naar mijn mening) voornamelijk naar overspannenheid en burn-out. Moet ik misschien voor mezelf beginnen?

Verken jouw arbeidsmarkt
Ik denk dat je moet zoeken naar omgevingen waar dat (deels) gebeurt wat jou interesseert. Heb je deze/jouw markt al voldoende verkend? Jij bent net afgestudeerd. Is het lastig om in jouw eigen richting aan het werk te komen? Hoe komt dat? Geldt dat voor al jouw studiegenoten of zijn sommige wel geslaagd met hun eerste baan? Waar zit het verschil? Ik zeg altijd tegen klanten die ander, meer passend werk zoeken: niet solliciteren, maar eerst oriënteren. Vanuit oriënteren kun je bij iedereen informeren, zoals je nu ook bij mij doet. Mensen willen je echt verder helpen.

Werk aan je ervaring
Misschien is het nodig dat je nog een extra opleiding en/of training volgt, maar dat doe je pas als je weet dat je daarmee ook echt scoort of echt de richting is waarin je aan de slag wilt. Eerst ergens in beeld komen en ervaring opbouwen met jouw huidige achtergrond lijkt mij het beste. Bedenk, als ik jouw CV goed heb gelezen, dat dit je eerste echte baan is. Met alle respect, maar ik zou het zelfstandig ondernemerschap op dit vlak nog een tijdje uitstellen. Je moet dan toch wel een bepaalde expertise hebben opgebouwd. Klanten verlangen dat. Hebben daar recht op. Stel in eerste instantie wat andere doelen. Leg de lat niet meteen te hoog. Je zit in de oefenschool. Met andere woorden, doe wat je moet doen verdomd goed. Leg er, ook al is het niet echt wat je wenst, toch ambitie in. Dat valt op.

Ontwikkeling met inzet
Ik heb het gezien bij collega’s. Je krijgt meer verantwoordelijkheid en andere taken. Maar niet forceren. Dankbaar zijn voor de kans die je nu krijgt. Voer de beste (telefoon)gesprekken met je klanten. Kom met voorstellen voor verbetering. Deel je kennis met jouw collega’s. Maar houdt wel steeds in gedachten wat je echt wilt en blijf daar op sturen, niet te gehaast. Alles heeft zijn tijd nodig. Je zult eerst moeten geven, dienen, hoewel dat misschien oudhollands klinkt. Een bepaalde mate van jezelf wegcijferen is niet erg, als je maar je eigen doel in de gaten houdt. Vergis je niet dat, in iedere omgeving waarin je wordt geplaatst, jij daar niet voor niets bent, daarin ook wat kunt leren. Dat is ook ontwikkeling. Van je karakter. Zo kun je verder komen. Je bouwt steen voor steen een sterk en hecht gebouw.