Gestart in 2015 met een eigen bedrijf. Wow wat een proces. Tijdens de voorjaarsvakantie op Sicilië begon het weer flink te borrelen. Ik had een sterk gevoel van gemis. Wil meer gebruik maken van het talent om mensen te begeleiden bij hun loopbaanvraagstukken.
In mijn huidige werk als arbeidsdeskundige, hoe leuk ook, blijft dit talent min of meer onbenut. En ik heb mij in het verleden ook niet voor niets gespecialiseerd als loopbaanadviseur. Ook in 2007 al eens gestart als zelfstandige met een eigen praktijk, maar dit bleek toen niet verenigbaar met mijn werk in loondienst en moest er dus mee stoppen. Nu dan ook extra zorgvuldig onderzoek gedaan en overleg gehad met mijn werkgever die gelukkig toestemming gaf om, naast mijn werk als arbeidsdeskundige, een zelfstandige praktijk te mogen voeren als loopbaanadviseur/arbeidsdeskundige.

Een bedrijf starten, zo heb ik inmiddels gemerkt, is niet niks. Effe een website maken bleek een proces van maanden en vraagt om het goed doordenken van de markt en klantbehoeften. Op wie wil ik mij richten? Welk probleem/vraagstuk kan ik mee helpen oplossen en op welke wijze? Wat worden mijn diensten? Waar ga ik zitten? Hoe presenteer ik mezelf? Wat wordt mijn huisstijl? En zo nog vele vragen meer.

Naast het leuke creatieve werk en ontmoetingen met andere mensen, zoals bijvoorbeeld op een Startersdag van de Kamer van Koophandel en het verdiepen in de vele aspecten van het ondernemerschap, vroeg ik mij ondertussen wel af waarom het allemaal zo lang moest duren. Ik wilde nu wel eens eindelijk aan de slag. Ik streefde naar een voortdurende verbetering, maar moest gewoon een keer accepteren dat goed goed genoeg is. Dat het ondernemerschap ook een proces is van leren met vallen en opstaan. Het is het begin van een nieuwe reis, een avontuur met nieuwe mogelijkheden om te leren en te ontwikkelen. Dat kan eigenlijk ook alleen als je uit de comfortzone stapt.

Het is spannend en een beetje eng tegelijkertijd. Maar ik ben er wel van overtuigd dat, wanneer ik mijn hart volg en zo authentiek mogelijk tracht te zijn, dat wat er ook komt altijd goed voor mij zal zijn. Het gevoel: “ik ben altijd op de juiste plek”. Beslissingen die genomen worden vanuit het hart, waarbij het hoofd zich inspant om hier dienstbaar aan te zijn, leveren volgens mij de beste resultaten. Maken in ieder geval meer tevreden en blij. Als ik terugkijk op mijn loopbaan en de beslissingen die daarin genomen zijn, dan heeft mijn ervaring mij dit wel geleerd. Ik word dan ook heel enthousiast van mensen die werk maken van hun diepste verlangens en doen wat ze echt willen doen. En daar hoef je echt geen ondernemer voor te zijn.