Hoe voelt dat om te schieten met hagel? Weer gereageerd op een vacature? De brief en het CV natuurlijk prima in orde. Echter weer een teleurstelling. Weer afgewezen. Niet eens een uitnodiging gehad voor een gesprek, terwijl je toch prima in het gevraagde profiel past. Hoe kan dat nou? Om moedeloos van te worden. Wat klopt er dan niet aan mijn CV, zo vraag je je af. Of is het mijn brief die niet voldoende aanspreekt?


Reflectie

Twijfel niet langer, stop met solliciteren! Maar wat dan? Wat wil je nou eigenlijk het liefst, heb jij je dat al eens goed afgevraagd? En niet: hoe kan ik het beste zorgen voor mijn broodwinning? Maar wie ben ik, wat is mijn kracht, mijn passie, mijn speciale talent of combinatie dat mij uniek maakt en onderscheidt van anderen? Waar word ik blij van, waar wil ik het liefst de hele dag mee bezig zijn, welke vaardigheden wil ik gebruiken en in welke kennis ben ik het meest geïnteresseerd?


Jouw unieke aanbod

Hoe vuriger de vlam, hoe meer licht deze spreidt. Wie wil ik zijn en wat wil ik bijdragen, wat is eigenlijk mijn persoonlijke missie, mijn ultieme drijfveer? Wanneer dit alles, wellicht meer, scherp in beeld is gebracht, dan weet je wat je te doen staat en hoef je niet meer te solliciteren. In de loterij is er immers wel een winnaar, maar veel kans is er niet. Van binnenuit echter ontstaat dan als vanzelf een drive, voldoende energie en moed om de vorm te vinden voor de plek waar jij het best op je plaats bent. Uiteraard kan en zal ik je daarin ondersteunen. Als gids, maar ook als wegbereider. Jij bent op zoek naar de volgende voor jou meest vitale loopbaanstap en jouw talent mag niet verloren gaan. Ontwikkelen en groeien, dat is wat je wilt.


Jouw bijdrage laten aansluiten op de vraag vanuit de markt

Jouw unieke bijdrage moet vervolgens ‘vermarkt’ worden. Met andere woorden wie of wat wil ik graag van dienst zijn? Waar wil ik mijn waarde toevoegen? Ik voorzie in een behoefte, maar waar zit de vraag, wie wil hiervoor betalen, en wel zoveel dat voor mij een prettig leven mogelijk is/wordt? Dat vraagt onderzoek, oriënteren op de markt van vraag en aanbod. Antwoorden zoeken bij je vragen. Dat vraagt actie, daadkracht, doorzettingsvermogen, moed, nieuwsgierigheid, voldoende belangstelling kunnen opbrengen.


Netwerken

Op internet kun je misschien al wat vragen beantwoord vinden, maar onderzoek in de 'echte' wereld, in relatie treden met relevante anderen is toch echt van belang. Weet dan dat er genoeg mensen zijn die jou graag willen helpen bij jouw onderzoek. Geef ze dat goede gevoel en betrek ze bij jouw zoektocht. Laat ze vooral daarna ook weten waar je bent uitgekomen. Maak van je crisis een kans. Leer meer over jezelf, jouw unieke bijdrage waarmee jij de wereld kunt verrijken. En mocht je hierbij ondersteuning willen, en daarmee tevens gebruik maken van mijn netwerk, dan help ik je natuurlijk graag. Dat geeft mij ook een goed gevoel.